Го́споди, Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины [1], умилосе́рдися и поми́луй мя, гре́шнаго раба́ Твоего́, и отпусти́ [2] ми недосто́йному, и прости́ вся, ели́ка Ти согреши́х днесь я́ко челове́к, па́че же и не я́ко челове́к, но и горе́е скота́ [3], во́льныя моя́ грехи́ и нево́льныя, ве́домыя и неве́домыя: я́же от ю́ности и нау́ки злы [4], и я́же суть от на́гльства и уны́ния [5]. А́ще и́менем Твои́м кля́хся [6], или́ поху́лих е́ в помышле́нии мое́м [7]; или́ кого́ укори́х; или́ оклевета́х кого́ гне́вом мои́м [8], или́ опеча́лих, или́ о чем прогне́вахся [9]; или́ солга́х, или́ безго́дно [10] спах, или́ нищ прии́де ко мне, и презре́х его́ [11]; или́ бра́та [12] моего́ опеча́лих, или́ сва́дих [13], или́ кого́ осуди́х; или́ развелича́хся, или́ разгорде́хся, или́ разгне́вахся; или́ стоя́щу ми на моли́тве, ум мой о лука́вствии ми́ра сего́ подви́жеся [14], или́ развраще́ние помы́слих; или́ объядо́хся, или́ опи́хся, или́ без ума́ смея́хся; или́ лука́вое [15] помы́слих, или́ добро́ту [16] чужду́ю ви́дев, и то́ю уя́звлен бых се́рдцем [17]; или́ неподо́бная глаго́лах [18], или́ греху́ бра́та моего́ посмея́хся, моя́ же суть безчи́сленная согреше́ния; или́ о моли́тве не ради́х [19], или́ и́но что соде́ях лука́вое, не помню, та бо вся и бо́льша сих соде́ях [20]. Поми́луй мя, Тво́рче мой Влады́ко, уны́лаго [21] и недосто́йнаго раба́ Твоего́, и оста́ви ми, и отпусти́, и прости́ мя, я́ко Благ и Человеколю́бец, да с ми́ром ля́гу, усну́ и почи́ю [22], блу́дный, гре́шный и окая́нный аз, и поклоню́ся, и воспою́, и просла́влю пречестно́е и́мя Твое́, со Отце́м, и Единоро́дным Его́ Сы́ном, ны́не и при́сно и во ве́ки. Ами́нь.
[1] Го́споди, Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины – см. начало молитвы Святому Духу .
[2] Отпусти – освободи от наказания, оправдай, прости долг.
[3] Вся, ели́ка Ти согреши́х днесь я́ко челове́к, па́че же и не я́ко челове́к, но и горе́е скота — все, чем я сегодня согрешил как человек, и более того – не только как человек, но и хуже скота, хуже животного.
[4] Я́же от ю́ности и нау́ки злы – те грехи, которыми я согрешил по молодости или от злого внушения, ставшего навыком, привычкой.
[5] Я́же суть от на́гльства и уны́ния – те грехи, которыми согрешил от вспыльчивости (от дерзости) и от уныния, от упадка духа.
[6] Аще именем Твоим кляхся – если употребил Твое (Духа Святого) имя в клятве; ср. Мф. 5:33-35:Еще слышали вы, что сказано древним: не преступай клятвы, но исполняй пред Господом клятвы твои. А Я говорю вам: не клянись вовсе: ни небом, потому что оно престол Божий; ни землею, потому что она подножие ног Его; ни Иерусалимом, потому что он город великого Царя.
[7] Похулих е в помышлении моем — мысленно произнес хулу на него (имя Твое). Ср. Мф. 12:31:Посему говорю вам: всякий грех и хула простятся человекам, а хула на Духа не простится человекам.
[8] Оклеветах кого гневом моим – оклеветал кого-то во гневе.
[9] О чем прогневахся – прогневался на что-либо, по какому-либо поводу.
[10] Безгодно – безвременно, не считая времени (беззаботно).
[11] Презрех его – отнесся к нему с пренебрежением, отверг его просьбу.
[12] Брата — ближнего, вообще любого человека.
[13] Свадих – стал причиной ссоры, возбудил ссору.
[14] Ум мой о лукавствии мира сего подвижеся – ум мой устремлялся к лукавым, обманчивым мирским помыслам.
[15] Лукавое – злое, недоброе.
[16] Доброту – красоту, великолепие, совершенство, славу.
[17] Тою уязвлен бых сердцем – той (чужим совершенством) был поражен в сердце, т.е. допустил в своем сердце укол
[18] Неподобная глаголах – произнес что-либо непристойное, неподобающее.
[19] Не радих – не заботился, не радел.
[20] Та бо вся и больша сих содеях – ибо я сделал все это и больше этого соделал.
[21] Унылаго – поверженного в уныние, неверящего в свое спасение.
[22] Почию – в покое (в мире) отдохну.